Фестивалът One Dance започна днес символично от летище София“. На терминал 2 бе

...
Фестивалът One Dance започна днес символично от летище София“. На терминал 2 бе
Коментари Харесай

Фестивалът One Dance започна от летище „София“

Фестивалът One Dance започна през днешния ден алегорично от летище „ София “. На терминал 2 бе показан фрагмент от българското присъединяване тази година – „ Шило “ на Яница Атанасова.

„ Пърформънсът беше особено конструиран за изискванията, които предлага летище „ София “. Изиграхме разнообразни елементи от представлението, събрани в няколко минути “, сподели пред Българска телеграфна агенция Атанасова.

По думите ѝ тематиката за застояването и заседяването е обвързвана с  голяма част от нашия живот, както и тематиката за непрекъснатото очакване.

„ Не мисля, че за късото време може да се усети резултатът на цялото зрелище, само че беше доста забавно да го забележим и беше изключително като чувство. Може би, в случай че се повтаряше на всеки 15 минути, щеше да има резултат, който да бъде арестуван. Когато мястото е характерно, както в тази ситуация има социална среда, няма по какъв начин да не носи чувството за флашмоб и за нещо, което е сред хората “, коментира Яница Атанасова. 
 Снимка Българска телеграфна агенция

„ Преди две години започнахме стратегия, с която взехме решение да поддържаме самостоятелни български актьори, които се занимават със актуален танц. Всяка година влагаме в две български продукции, едната от които е „ Шило “ а другата е колектив с българско присъединяване в лицето на Неда Ружева “, разказа Елианна Лилова – шеф на фестивала One Dance.

„ Ние много детайлно избираме хората, които желаеме да подкрепим. Виждаме в тях доста огромен капацитет, като, преди всичко, е желанието на лансираме тази продукция в чужбина. Целта е те да обиколят европейски фестивали и да бъде показани в други огромни театри за танц в Европа, а и освен. Много е значимо да стартираме да участваме в този продан, тъй като България, към момента, е напълно пренебрегната от него “, счита Лилова. 

„ Истината е, че това през днешния ден беше огромен опит. Ние не програмирахме упования. Очаквах повече хора да се заинтригуват, а не просто да минават и да ни заобикалят, все едно се случва нещо, в което не биха желали да вземат участие. Но, знаете, че в България не се случват доста такива събития и това е развой. Правим дребни стъпки напред. Надявам се следващата година да имаме доста по-големи триумфи “, сподели още шефът на фестивала One Dance.

„ Това зрелище е част от нашата задача да бъдем портал към България, освен транспортен хъб, само че да промотираме българската просвета и актьори “, каза Хесус Кабайеро, който е главен изпълнителен шеф на „ Соф кънект “ – оператор на летище „ София “.

„ Шило ” ще бъде показан премиерно на сцената на Пловдивския трагичен спектакъл, на 24 май. Спектакълът визира тематиката за „ засядането “ на едно място и методите, по които тялото може да трансформира даже най-ограничената среда към себе си. 16-ото издание на интернационалния фестивал за танц и пърформънс One Dance е в Пловдив от 10 май до 2 юни. С фокус върху Франция и с пет копродукции, програмата събира 12 произведения на европейски хореографи. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР